FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Začíná šestý Signal festival světla

Začíná šestý Signal festival světla
08. 10. 2018   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Festival světla Signal začne slavnostním zahájením ve čtvrtek 11. října v 19 hodin na Karlínském náměstí. Návštěvníci budou moci objevovat dvacet dva uměleckých světelných instalací ve třech trasách vedoucích centrem, Vinohrady a nově Karlínem.
Festival se letos zaměřil na české umělce, čtrnáct instalací bude od etablovaných tuzemských autorů i objevených talentů. Osm děl budou prezentovat zahraniční umělci. Většina instalací bude k vidění ve veřejném prostoru zdarma. Pět děl vytvoří Galerijní zónu, přístupnou návštěvníkům za poplatek. Během čtyř festivalových večerů bude na Praze 1 omezena dopravní rychlost na 30 kilometrů v hodině. Festivalová aplikace poskytne praktické informace i mapu včetně kompletního programu.

Signal 2018

To nejlepší ze tří festivalových tras
Umělecké světlo SIGNAL festivalu rozzáří kostely, náměstí, paláce, kaple, sady i vybrané místo řeky Vltavy. Nová trasa Karlínem přinese 5 instalací, v Kasárnách Karlín čeká návštěvníky 3D videomapping s názvem Biofilms od kreativního studia z Baskicka Hotaru Visual Guerrilla. Videomapping je inspirovaný konceptem využití mikroorganismů jako základu stavebních materiálů a díky 3D brýlím se může stát jedním z největších zážitků festivalu. Do Hauch Gallery zamíří Švýcar tvořící pod pseudonymem Zimoun, v současnosti jeden ze světově nejžádanějších galerijních umělců. Představí zde monumentální a zároveň velmi minimalistické dílo reagující na napětí mezi úhlednými vzorci a životním chaosem. Karlínská trasa veřejnost nasměruje také k videomappingu Future Ruins Francouze Romaina Tardyho, který světlem oživí kostel sv. Cyrila a Metoděje a celé Karlínské náměstí.

Signal 2018

V centru Prahy rozzáří světelné instalace hned 8 míst. Jednou z nejzajímavějších zastávek bude dvorana Clam-Gallasova paláce s instalací Nebe na zemi Richarda Loskota a UAII Studia, která přenese návštěvníky do oblak, přímo do epicentra silné bouřky. Staroměstské náměstí bude patřit instalaci Barbory Šlapetové a Lukáše Rittsteina, kteří patří již 20 let mezi nejviditelnější umělce na české scéně. Jejich filmovo-sochařský objekt s názvem Paralelně spolu je metafora současného světa, kde se vyspělé technologie střetávají se starověkými kulturami, základem instalace je podélně rozříznutý automobil. Dalším významným českým umělcem, který se podílí na letošním ročníku SIGNAL festivalu, je Ivan Kafka, průkopník média site-specific instalace, land artu a konceptuálního umění. Jeho dílo O stádnosti/Zjevná stádnost umístěné na Ovocném trhu je tvořené desítkami směrových značek v řadách za sebou a odkazuje na lidskou individualitu, chování davu a jeho manipulativnost.

Signal 2018

Vinohrady přinesou sedm děl. Chybět nebude videomapping na náměstí Míru, fasádu kostela sv. Ludmily letos rozhýbe německý kreativní label Ruestungsschmie.de, který skrze projekci s názvem Nucleus3 položí divákům otázku: co očekáváme od budoucnosti? Nezisková organizace Obraz stojí za instalací 3CZ 1234 v sadech Svatopluka Čecha, kterou festival reaguje na neetický chov hospodářských zvířat v klecích. Raně barokní žižkovské Atrium promění v galerii Michal Škapa, neodmyslitelný zástupce pražské umělecké a streetartové scény, který zde představí neonové objekty Zjevení a Vlajka pod příznačným souhrnným názvem Neon. V site-specific instalaci SSSSSSpace českého uskupení _Stroy v Riegrových sadech, v těsné blízkosti památníku oslavujícího 150leté výročí Sokola, čeká veřejnost vizuální jízda, která představuje utopickou budoucnost street artu v příštím století. Dvě satelitní instalace, které se vymykají hlavním trasám, rozsvítí vybraná místa v Dejvicích a na Letné.

Signal 2018

Galerijní zóna a 3D videomapping za poplatek
Většina instalací bude ve veřejném prostoru k vidění zdarma. Festival představí již podruhé Galerijní zónu, letos rozšířenou o pátou instalaci. Zóna povede skrze Colloredo-Mansfeldský palác, Zrcadlovou kapli Klementina, Clam-Gallasův palác, Hauch Gallery a Bar/ák – dvůr v pavlačovém domě na Florenci. Po čtyři říjnové večery budou tato výjimečně přístupná místa hostit světelná díla využívající specifik daných prostor. Vstupné do celé Galerijní zóny bude 170 Kč pro dospělé a 100 Kč pro studenty a seniory. Poplatkem 50 Kč bude podmíněn také vstup na 3D audiovizuální mapping v Kasárnách Karlín.

Hudební doprovodný program
Doprovodný program festivalu je zaměřen na hudební složku. Organizátoři festivalu SIGNAL spojili síly s nejvýraznějším hudebním festivalem podzimní Prahy, nesoucím název Struny podzimu. Společně vytvořili nový projekt Organik v kostele U Salvátora. Ten v sobě pojí živé vystoupení na kostelní varhany se světelnou kinetickou instalací. Druhým projektem doprovodného programu je akce CAMP Signal. V Centru architektury a městského plánování lidem nabídne rozhovory s autory instalací letošního ročníku, na které budou navazovat rozličná audiovizuální živá vystoupení českých i zahraničních umělců.

Praktické informace a omezená rychlost v ulicích
Mapa v papírové podobě bude k zakoupení za 30 Kč u dobrovolníků na trasách nebo v SIGNAL info pointech na Karlínském náměstí, náměstí Míru, náměstí Republiky a Staroměstském náměstí. Elektronickou mapu a kompletní program lidé získají ve festivalové aplikaci, kterou je možné stáhnout za 25 Kč. Na různých místech festivalu se budou moci návštěvníci občerstvit ve stáncích a barech s širokým výběrem jídla i pití. V průběhu celého festivalu bude možné navštívit NEON FOOD LOUNGE v restauraci Žofín Garden s unikátním svítícím a UV občerstvením.

Během čtyř večerů konání festivalu bude na Praze 1 omezena dopravní rychlost na 30 kilometrů v hodině. Aktuální situaci bude možné sledovat pomocí navigační aplikace Waze. K dispozici bude ve festivalových časech i bezplatná linka 800 100 991, která poskytne veškeré informace o stavu provozu a dopravy v rámci festivalu.

Signal 2018

SIGNAL festival začne slavnostně ve čtvrtek 11. října v 19 hodin na Karlínském náměstí a všechny 4 večery budou ve veřejném prostoru končit ve 23 hodin, v galerijní zóně ve 24 hodin.

Dodal: Nikola Lörinczová, Signal Festival

SIGNAL - FESTIVAL SVĚTLA

Čtvrtek 11. 10. 2018 až Neděle 14. 10. 2018
Vystupují:
instalace, videomappingy a doprovodný program
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |